Biserica din sătucul Ruginoasa aparţinător de comuna Brăeşti, judeţul Buzău este cel mai vechi lăcaş de cult din comună şi una dintre cele mai vechi de pe Valea Bălănesii, ctitorită de jupânul Năstase , împreună cu fratele său, Denciu în anul 1758. Biserica se găseşte pe partea stângă a pârâului Pârscovel., la o înălţime de aproape 100 m. faţă de nivelul gârlei, într-un peisaj de o frumuseţe uimitoare. Are forma de navă, cu sfântul altar cu cinci laturi, cu o turlă cu patru ferestruici, deasupra pronausului, acoperită cu şindrilă, şi cu pereţi din bârne de stejar. Intrarea în biserică se face printr-un mic pridvor deschis, cu naos şi pronaos de mici dimensiuni
Complexul schiturilor rupestre Braesti se afla in satul Ruginoasa, comuna Braesti, judetul Buzau si este amenajat cu locuinte primitive sau folosite ca locuri de refugiu in Evul Mediu.
Complexul este format din: Policiori Piatra Ghiocii, datand din secolele XVI-XVII si Piatra Ingaurita, localizata pe masivul stancos Arsenia, ce dateaza din secolele V-VI.
Vestigiile rupestre au fost inventariate pentru prima oara in anul 1871, de catre istoricul si scriitorul Alexandru Odobescu, acestea fiind des comparate cu muntele Athos pentru faptul ca poarta semnele de inceput ale crestinismului la nord de Dunare, masivul Crucea Spatarului din Muntii Buzaului.
Pietrele Miraului (cu privelisti spectaculoase)si Policiorii de la Ruginoasa (istorie pura), alte doua obiective turistice din judetul Buzau. Sunt locuri perfecte pentru o plimbare de duminica (daca puteti trece peste neajunsul drumurilor facute praf si pulbere). Pe langa binecunoscutele asezari rupestre de la Nucu-Bozioru (adica Tara Luanei, asa cum este cunoscuta zona), la cativa kilometri departare se afla complexul rupestru de la Ruginoasa. Salbaticia locurilor, linistea, pasarile, totul specific Muntilor Buzaului, destinati celor care sunt pregatiti sa intalneasca natura pura, salbatica, dincolo de marcajele turistice.
La Oală – scobitură făcută în stâncă de râul Pârscovelu în satul Ruginoasa
Schitul Pinul cel Mic – Actuala biserică din satul Pinu, comuna Brăești-Buzău, se găsește pe ruinele schitului Pinul cel Mic. În anul 2005, când a fost restaurat acoperișul locașului, la care am participat, am observat că o parte din căpriori,- se vedea clar – au mai fost folosiți la un alt edificiu. Despre acest schit au scris mai mulți autori, dar toți îl localizează în alte părți, care nu pot fi susținute cu argumente. Pinul Mic sau Pinul cel Nou, apare într-un document din anul 1714, în „Cartea de scutiri”, dată de domnitorul Ștefan Cantacuzino, dovadă că lăcașurile sfinte din Micul Munte Athos Românesc, aveau o importanță deosebită bucurându-se de atenția canelariilor voevodale.
Peştera de la Culmea Pietrei – Sat Ruginoasa, Comuna Brăești. Este situată în Masivul Culmea Pietrei, la aproximativ 30 m sub muchie și la jumătatea distanței dintre punctui numit de localnici „La Oaia” și Vârful Vulturilor. Deschiderea, mult mai mică în trecut, s-a lărgit prin prăbușirea peretelui în care este săpată intrarea.
Ușa Pietrei – Sat Ruginoasa, Comuna Brăești – Chilie rupestră, situată în Culmea „Piatra Şoimului„ la 800 m distanță de casa sătencei Ileana Mateescu și la 200 m altitudine față de nivelul satului Ruginoasa. Numele de „ușa pietrei” al relicvei rupestre vine de la asemănarea cu o ușă. Încăperea nu a fost terminată. Lipsesc elementele de datare, dar tradiția locală o vede săpată din ordinul Doamnei Chiajna, ca o ascunzătoare de comori și loc de refugiu.
Piatra Ingaurita – Sat Ruginoasa, Comuna Brăești. Este o încăpere situată într-un masiv de gresie nisipoasă, la 1 km IM,NE de extremitatea satului Ruginoasa. La origine, peştera naturală, a fost amenajată pentru locuire. Intrarea iniţiala s-a mărit prin prăbușirea peretelui sudic, căpătând o formă neregulată. Există urme de dăltuire și de foc, dar lipsesc alte semne de datare istorică.
La Pofieiori – Sat Ruginoasa, Comuna Oraești. Denumire sub care sunt cunoscute două încăperi săpate în Culmea Ghiocei, la înălțimea de 45 m de baza stâncii.
Culmea Ghiocei se află pe partea dreaptă a pârâului Pârscovelului, la aproximativ 150 m S de şcoala satului Ruginoasa. Aşezările rupestre sunt suprapuse, la distanța de 5,40 m și au fost amenajate prin dăltuire. Ele domină ca punct de observaţie direcţiile E și V ale Văii Ruginoasa.
Căsoaia – Sat Brăești, Comuna Brăești. Este o aşezare rupestră săpată într-un pinten de gresie, la capătul vestic al Văii lui Serb. Repere – 1,5 km de malul drept al pârâului Bălăneasa și 2,5 km NV de prima casă a satului Brăești. Reprezintă o peşteră naturală, amenajată pentru locuire. Există caractere chirilice izolate. Din peretele de NV, o galerie în pantă, cu lungimea de 8-9m duce într-o a doua încăpere, neexplorată. Lipsa de accesibilitate se datorează prăbuşirilor repetate, care au astupat și intrarea de sus a încăperii. Datorită incoerenței urmelor epigrafice, peştera nu poate fi datată arheologic.
Cascada Săritoarea, Brătileşti-Brăeşti, un abis (întotdeauna este vazută de sus) cu o adâncime de mai bine de 30 m, un loc misterios, în jurul căruia s-au ţesut o mulţime de poveşti.